Over Thans

Thans Performance is het creatieve bedrijf van Jo-An Westerveld; maker, docent en coach op het gebied van mindful bodywork, dans, beweging, poëzie en performance.

Thans begon met Thans Performance als een eenmansbedrijf waarbij al mijn bovenstaande disciplines samenkomen in verschillende vormen, vooral als docent, maker & performer. Het afgelopen jaar is Thans beginnen te transformeren naar een manier van werken die ontzettend dicht bij mij staat en boven alles het meest uitdraagt waar ik goed in ben, mee in kracht sta en ook anderen mee in hun kracht kan zetten; één op één persoonlijke, creatieve en professionele begeleiding en begeleiding van collectieven bij creatieve processen.  

Je zou denken dat bij een nieuwe richting van bedrijfsactiviteiten ook een nieuwe website en een nieuwe naam zouden horen. Hoe lang ik daarover na heb gedacht.. Waarom zou het anders moeten heten? Hoe zou het dan moeten heten? Passen de naam en het woord performance nog wel bij de nieuwe richting van mijn werk onder de naam Thans?
Al dat denken en afwegen, soms brengt het je verder, soms draait het je vast. En dan is het moment daar om te gaan voelen en luisteren. Luisteren naar je eigen lichaam, stem en intuïtie. En het antwoord? Het antwoord bleek; ja!


Thans staat voor de samensmelting tussen Dans en Theater en is tevens een mooi klassiek Nederlands woord dat het huidige moment aanduidt. Thans klinkt als ‘tanz’, verbind zich met de ‘th’ van theater, klinkt als poëzie in je oren, én gaat over het hier en nu. Oftewel; Thans!

Performance klinkt in onze huidige maatschappij vaak als iets waar druk op ligt; prestatie. Toch is de oorspronkelijke Anglo-Franse betekenis van het woord performen eigenlijk vervullen, iets uitdragen, waarmaken. Ook vind het z’n oorsprong in het Latijn waar performo – to form thoroughly betekent.
In theatrale en muzikale contrijen werd het werkwoord gebruikt als ‘to construct’ en ook als to come true (dreams). Oftewel; Thans Performance zou je dus kunnen vertalen als

Het vervullen of vormen van het nu

En dat is wat ik bij Thans doe.

Samen met jou, of jullie, vervullen we, vol aandacht voor wat er nu al is, dat hier en nu met expressie en creatieve mogelijkheden. We geven vorm aan en dragen uit wat er al in je leeft aan beweging, expressie en creativiteit en we laten je creatieve, persoonlijke of professionele dromen uitkomen.

En we beginnen THANS.

Precies daar waar je nu bent, met wat je nu kunt en wat je nu denkt. Want wat je blijkt te kunnen, blijkt altijd meer te zijn dan je denkt als je gewoon begint met waar je bent!

Bij Thans Performance bied ik, Jo-An Westerveld, creatieve en persoonlijke coaching aan op het gebied van dans improvisatie, poëzie, performance- kunst, creativiteit, mindfulness en ‘body & mind-work’. Zowel voor je eigen persoonlijke welzijn als voor je kunstzinnige ontwikkeling ófwel voor je professionele ontwikkeling als maker of docent.

Op een mindful wijze vol geloof in de universele energie van creatie, met stevige wortels in de grond en het hoofd en alle andere ledematen heerlijk vrij, beweeglijk en krachtig de ruimte in groeiend.

Ik haalde mijn educatieve, theatrale en dansante boter bij de opleidingen Contakids, Docent Dansimprovisatie, pedagogisch gastouderschap, Orientaalse Talen & Communicatie en de propedeuse docent Theater. Daarnaast volgde ik véle trainingen en intensives dansimprovisatie, contact impro en movement research. Ondertussen werk ik al zo’n 9 jaar als docent dansimprovisatie en begeleidde ik mensen en studenten bij hun eigen creatieve processen, zoals bijvoorbeeld een voorstelling en maakte ik, met verschillende (sociaal culturele) doelgroepen eigen voorstellingen.

Tegelijkertijd heb ik mij al die tijd dat ik lesgaf ook zelf veel toegelegd op mindfulness en boeddhistische meditatie. Daarbij heb ik mij het afgelopen jaar, met een gevoel van nog meer thuiskomen in mijn eigen lichaam en geest, dankbaarheid en verwondering bezig gehouden met de universele energie die reiki is en de opleidingen reiki 1 en 2 gevolgd. Hetgeen zowel mijn boeddhistische en mindful als mijn intuïtieve benadering versterkt van werken met mensen, kunst, beweging, & creativiteit.

Al in mijn opleiding Docent Dansimprovisatie ontdekte ik hoe bekrachtigend en behulpzaam mindfulness en meditatie zijn om in beweging te kunnen komen.
Om zonder oordeel de onbevangen, nieuwsgierige creatieve geest aan te spreken die ons tijdens het dansen niet meer vertelt hoe het er uit moet zien en waar we allemaal aan moeten voldoen of wat we niet goed doen maar die, zoals een dreumes die een voorwerp onderzoekt dat het nog niet kent, gewoon ontdekt wat er allemaal mogelijk is en wat je allemaal kunt uitdrukken met je eigen lichaam!

Gaandeweg ben ik de methodiek dansexpressie uit mijn opleiding en alle andere dansprincipes uit mijn jarenlange intensieve training gaan samensmelten met de principes en benadering uit mijn spirituele beoefening. Hieruit ontstond mijn eigen methodiek; Dancefulness, hetgeen een zeer stevig fundament is geworden voor hoe ik werk. Of dat nu als maker, als docent of coach is. Ik vertrek altijd vanuit het hier en nu, vanuit de mogelijkheden en de impulsen die er al zijn en onderzoek als een onbevangen kind wat er nog méér mogelijk is en waar het heen gaat.

Creativiteit is namelijk geen trucje of zomaar een hobby, het is een manier om te zijn en te leven. Thans Performance gelooft dat iedereen van nature creativiteit in zich heeft. Helaas is het mij ook opgevallen dat veel mensen dat niet herkennen in zichzelf of het wel herkennen maar door allerlei oordeel en aangeleerde overtuigingen denken dat ze het niet kunnen of, dat wat ze doen niet goed genoeg is of dat ze door bijvoorbeeld een lichamelijke beperking niet geschikt zijn om te dansen.

Hoewel ik er van overtuigd ben dat die overtuigingen niet kloppen snap ik heel goed hoe zulke gedachten je kunnen beperken en weerhouden van waarmaken wat er in je leeft.

Je zou het misschien niet denken omdat ik al jaren bezig ben en ondertussen mijn kunstzinnige wegen heb gevonden maar natuurlijk ken ik dit ook; ik ben in mijn wegen langs dans, theater, poëzie, kunst en zelfontplooiing zoveel onzekerheid en negatieve overtuigingen over mijzelf tegengekomen. Ik liep zo vaak tegen de muren op van onderwijs, of stijlen en methodes van dans en theater die niet bij me pasten. Juist door deze zoektocht weet ik nu heel goed waar ik echt goed in ben, welke kunstzinnige talen echt de mijne zijn en in welke creatieve omstandigheden ik het meest uitblink.

Mijn grootste ontdekking; persoonlijke aandacht en bekrachtiging.. beginnen bij je éigen beleving, fascinaties en talent en de juiste mensen om je heen die dat zien, begrijpen en kunnen aanboren wat jíj nodig hebt om verder te leren.

Dáárom Thans Performance. Dáárom dat ik, van alles wat ik doe, het allerliefste creatievelingen (in spé) begeleid in wat zíj willen leren en nodig hebben om de luiken op te zetten.

Luiken die van dicht of op een kiertje naar wagenwijd open gaan staan. Van “ik kan niet dansen” naar “kijk mij eens”, van “ik weet niet hoe” naar “ik heb wat te vertellen en ik hou van wat ik doe” van “ik zou zo graag mezelf willen uitdrukken maar drempels drempels” naar “kijk, zie je mij vliegen”.

Zoals ik ooit ging van

“ik houd zo van dans maken en wil niets liever dan choreograferen maar ik ben niet technisch genoeg en ik onthoud nooit de dansen die ik aangeleerd krijg, ik haat oefenen en ik kan niet naar de academie en hoe moet ik dan.. etc”

naar

“Wauw.. dans, beweging en creativiteit is écht mijn taal waar ik mensen mee kan raken en bereiken. En ik kan het ook nog eens iedereen leren zich beweging en kunst even zo eigen te maken!”

Want toen ik twaalf jaar geleden begon met maken en doceren kwam ik er eigenlijk pas echt achter hoe goed ik hier in ben; hoe juist het docentschap en het begeleiden van anderen mijn grootste talent bleek te zijn; Vol onbevangenheid en speelsheid kijken kijken kijken wat er gebeurt en inspelen; wat heeft iedereen nodig om het beste uit zichzelf te halen en hoe kan ik dat zo bekrachtigend mogelijk effectief aanboren. Dát..

is Thans!

Ook al is de focus van mijn werk en deze website verschoven van lessen en performance naar coaching, is mijn coaching natuurlijk nog altijd gericht op performance. Jouw performance. En dan bedoel ik niet het resultaat waar je aan ‘moet voldoen’ maar het proces en waar dat jou brengt als mens, als maker of docent.

Oftewel performo ~ ‘to form thoroughly’.. Ik kijk er naar uit om ook jouw persoonlijke ontwikkeling, jouw ideeën, plannen, wensen & dromen met jou de krachtige vorm te geven die het al in zich draagt en die het verdient. Jij ook?

Welkom bij Thans Coaching @ Thans Performance!